Sjön Sotterns Vänner
Verksamhetsplan
Översiktlig Verksamhetsplan
Utfallet av att utföra klippning i sjön Sottern, av vass och näckrosor under hela perioden, fram tom 2024, har i huvudsak varit positivt, främst med avseende på minskad tillväxt av vass utmed strandlinjerna. Tillväxten av näckrosor har samtidigt ökat i hela sjöytan. Sjön Sotterns Vänner samordnar arbetet, som utförs i omfattning och efter samråd med Burviks- och Smaras Samfällighetsföreningar och med stor hänsyn taget till sjön Sotterns rika och omfattande fågelliv.
Övergripande verksamhetsplan för Sjön Sottern 2025
Föreningen Sjön Sotterns Vänner bildades 2007 av boende i Smara, Burvik och Sotter, för att långsiktigt medverka till att på bästa sätt genom diverse åtgärder bidra till en öppen, frisk och levande sjö. Föreningens samarbete påbörjades med Smara- och Burviks Samfällighetsföreningar, samt med markägare runt sjön.
Sjön Sottern har stor betydelse för kringboende och dess fastigheters värde. Med en igenvuxen sjö förlorar landskapet en stor del av sitt kulturarv och själ.
Föreningens arbete är i huvudsak inriktat på att klippa vass och näckrosor, utmed strandlinjen, samt att skapa en öppen vattenyta/vattenspegel mellan Smara och Burviks badplatser i den västra delen av sjön. Sjön Sotterns Vänner planerar och samordnar arbetet, så att klippgränsen från föreningens klippningar mitt i sjön, sammanfaller med de klippningar som Burviks och Smaras Samfällighetsföreningar utför i anslutning till sina badplatser.
Föreningen har förutom huvuduppgiften att klippa vass och näckrosor i sjön, även undersökt möjligheterna till att öppna upp den igenväxta kanalen mot Smarabron. Detta för att förbättra vattengenomströmningen i sjön och därmed minska risken med förhöjda näringsvärden med ökad igenväxning som följd. Föreningens styrelse har under senare år gjort utredningar avseende åtgärder, samt i samråd med entreprenörer bedömt kostnaderna. Vi har också haft kontinuerliga kontakter med Stockholm- och Uppsala länsstyrelser, Uppsala- och Norrtälje kommuner, samt vattenmyndigheten, för att via bidrag kunna finansiera projektet, men tyvärr fått avslag till ekonomiskt stöd.
Verksamhetsplan 2025
Styrelsen föreslår att vass- och näckrosklippning genomförs som under tidigare år, vid tre tillfällen i juni, juli och augusti. Antalet medlemmar / fastigheter i Burvik och Smara och inkomna medlemsavgifter, är grund för omfattningen av klippningen.
Styrelsen föreslår att medlemsavgiften per fastighet bibehålls till 500 kronor.
Arbetet med att få fler medlemmar kommer att intensifieras under 2025, då antalet medlemmar har minskat under 2024. Vid årsskiftet hade Sjön Sotterns Vänner, ca 50 medlemsfastigheter från Burvik och ca 50 medlemsfastigheter från Smara, samt tre miljösponsorer.
Samverkan / samordning
Vattenmyndigheterna och kommunerna arbetar med övergripande åtgärder för att förbättra sjöarnas vattenkvalité. Sjön Sottern, liksom de flesta sjöarna, uppnår inte god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv. Vi följer pågående arbete och Sjön Sotterns Vänner och kommer och har deltagit i Tematräffar – ”Från källa till hav”, anordnad av Norrtälje kommun.
